eveniment
Data: 
15 Feb 2019 - 17:00
Loc: 
Casa Cărții Iași, Sala de Evenimente, etaj II
stats
Adresa: 
Bdul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 57

Întâlnire cu scriitorul Dan Lungu la Casa Cărții (ANULATĂ!)

În cadrul Programului AICI „Autori Iubiți și Cărțile lor la Iași”, Iașul Cultural, Editura și Librăriile SEDCOM LIBRIS, Editura POLIROM și Clubul de lectură ALECART vă invită vineri, 15 februarie 2019, începând cu ora 17.00, la Casa Cărții Iași, Sala de Evenimente, etaj II, Bdul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 57, la întâlnirea cu scriitorul Dan Lungu. Prezintă: Amalia Carciuc, Alina Vițel și Dan Ștefan. Moderator: Viviana Gheorghian.

Fragment din ultimul roman, „Pâlpâiri” de Dan Lungu, Editura Polirom, 2018

„Realitatea „de văzut” trebuie să se impună de la sine şi de aceea eu îi fac loc. Îmi îmblânzesc pornirile şi reacţiile profunde, le supraveghez să nu-mi tulbure percepţia. Lucrurile trebuie să se vadă de la sine şi să capete semnificaţie în context, aşa că încerc să nu le luminez artificial dinăuntrul meu, cu bliţul culturii încorporate în porniri şi reflexe. Frumuseţea naturii mai degrabă mă perturbă, dar face parte din regula jocului. Cei de aici n-o văd decât rareori. După observaţia neutră, urmează observaţia oblică. Ea păstrează în bună parte o lumină naturală asupra lucrurilor, dar presupune un efort focalizat de atenţie, ceea ce ajută la stocarea în memorie. Dar chestiunea principală nu este a memorizării, ci a începutului de drum. Observi oblic atunci când ai o ipoteză firavă, un început de interpretare; în acelaşi timp vrei să vezi, dar să nu strici desenul realităţii. La fel se pun şi întrebările. Cum se întâmplă că un detaliu devine o pâlpâire? Observaţia oblică se face cu coada ochiului şi este cea mai potrivită în ţara suspiciunilor. Privite direct, sub lumina necruţătoare a curiozităţii lipsite de subtilitate, situaţiile îşi schimbă culoarea, se destramă, sublimează în altceva. Este ca şi cum ai intra cu lanterna aprinsă într-o magazie plină de gândaci. Ca şi cum ai vrea să măsori lungimea coarnelor de melc cu centimetrul metalic rece”.

Dan Lungu este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, cărţi ale sale fiind publicate în limbile franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, croată, bulgară, greacă, macedoneană şi turcă. La Editura Polirom a mai publicat volumele de proză scurtă „Băieţi de gaşcă” (ed. I, 2005; ed. a II-a, 2013) şi „Proză cu amănuntul” (ed. a II-a, 2008), precum şi romanele „Raiul găinilor” (ed. I, 2004; ed. a II-a, 2007; ed. a III-a, 2010; ed. a IV-a, 2012); „Sînt o babă comunistă!” (ed. I, 2007; ed. a II-a, 2011; ed. a III-a, 2013; ecranizat în 2013, în regia lui Stere Gulea; ed. a IV-a, 2017); „Cum să uiţi o femeie” (ed. I, 2009; ed. a II-a, 2010; ed. a III-a, 2011); „În iad toate becurile sînt arse” (ed. I, 2011; ed. a II-a, 2014) şi „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu” (ed. I, 2014; ed. a II-a, 2016; ed. a III-a, 2018). Tot la Editura Polirom a coordonat volumele colective „Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism” (2008, în colaborare); „Str. Revoluţiei nr. 89” (2009, în colaborare); „Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism” (2014, în colaborare) şi „Cartea copilăriilor” (2016, în colaborare). În 2011, statul francez i-a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuţii la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez.

Articol scris de Comunicat de presa | Mar, 12/02/2019 - 12:19
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa