- 8004
Simbata aceasta, la libraria Carturesti Palas, a avut loc lansarea primului roman fantasy 100% romanesc – „Haiganu. Fluviul Soaptelor”, de Marian Coman. Editura HAC!BD face primul pas catre piata de carte, dupa ce a readus si a impus pe piata romaneasca benzile desenate autohtone prin revistele HAC! (Harap Alb continua) si TFB (Tinerete fara Batranete), poate singurele reviste de calitate din banda desenata romaneasca, alaturi de abia lansata revista Abatia, o adaptare dupa romanele SF ale autorul iesean Dan Dobos.
Lansarea oficiala a romanul a avut loc in data de 21 noiembrie, in cadrul tirgului de carte Gaudeamus, iar de-aici autorul a pornit intr-un turneu de lansare a cartii care include peste 20 de orase din Rominia. Noua carte a lui Marian Coman apare la exact 10 ani de la debutul editorial cu „Nopti albe, zile negre” (Tritonic, 2005) si este prima parte dintr-o trilogie ce-l are in centru pe Haiganu, singurul dintre Cei Mari ce colinda prin lume.
Actiunea cartii are loc in acelasi univers in care se desfasoara si aventurile din benzile desenate „Harap Alb continua”, Marian Coman fiind unul dintre scenaristii revistei. De altfel, romanul a aparut initial in foileton in primele 18 numere ale publicatiei.
„Haiganu. Fluviul Soaptelor” este ilustrata de graficianul Andrei Moldovan si te poarta pe tarimuri populate de magi si de fiinte grotesti, intr-o alergare continua pentru salvarea copilariei si a lumii intregi.
Scriitor si jurnalist, Marian Coman este laureatul mai multor premii nationale dedicate literaturii F&SF (fantasy & science-fiction) si al unui premiu al Conventiei Europene de Science-Fiction. A scris volumele „Nopti albe, zile negre”, „Testamentul de ciocolata”, „Teoria flegmei. Apel la mitocanie” si „Fingers and other fantastic stories” iar povestirile sale au fost incluse in numeroase antologii. In prezent este unul dintre scenaristii revistelor profesioniste de banda desenata „Harap Alb continua” si „Tinerete fara batrinete”.
„Fluviul soaptelor” metabolizeaza elemente din mitologia traco-daca si din folclorul popular pe care le transforma in ceva cu totul nou. Coman e un tip foarte simpatic si se vede ca e pasionat de ceea ce face. Ii face placere sa vorbeasca despre cum a aparut personajul lui Haiganu zis Ochila in seria HAC! si a mentionat ca dintotdeauna i-a placut sa scrie literatura SF. Cartea de fata nu este una pentru copii, dar marturiseste ca pe parcursul turneului s-a intilnit cu fani inraiti ai benzilor desenate si literaturii SF, de la cei mai tineri pina la cei mai in virsta, si-i place sa creada ca de-a lungul timpului va reusi sa pastreze legatura cu micii lui fani. „Eu zic sa-mi cumparati cartea acum ca, cine stie, poate peste ceva timp, cind o vor mosteni nepotii vostri, cred ca va valora citeva sute de euro” spunea amuzat Marian.
Cu „Fluviul soaptelor”, Marian Coman iti deschide poarta catre un univers straniu, in care unele personaje iti vor aminti, ca prin vis, de povestile copilariei, iar altele iti vor popula cosmarurile. Aflat la granita dintre fantasy si horror, „Fluviul soaptelor” iti dezvaluie fascinanta intilnire dintre un zeu decazut si un copil cu puteri miraculoase.
Cartea a aparut la Editura HAC!BD in 2300 de exemplare din care 300 cartonate, numerotate si semnate de autor. Ambele editii pot fi achizitionate din shop-ul editurii