eveniment
Data: 
24 Apr 2012 - 18:00
Loc: 
Libraria Tafrali
stats
Adresa: 
incinta Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (corp A)

Fara coloranti artificiali: Marius Ianus la Tafrali

Abia ieri a fost Ziua Internationala a Cartilor si deja avem un volum si o revista ce se vor serbate din nou: in seara aceasta (marti, 24), incepand cu ora 18, O noapte si o dimineata de Marius Ianus si revista Solutia (ta) pentru Romania se lanseaza la Libraria Tafrali. “Fara coloranti artificiali: Marius Ianus” - se ridica provocator stindardul evenimentului la care vor lua parte si criticii literari Bogdan Cretu si Emanuela Ilie.

O noapte si o dimineata este un volum de momente, schite, reportaje si poezii, aparut in 2011 la Editura Garafina; e relevant anul publicarii, mai ales pentru ca plaseaza aceste scrieri dupa gestul socant al autorului de a-si renega aproape tot ce a semnat inainte de 2010 (volumul de versuri Refuz fularul alb scapa, totusi, de ofensa lepadarii). De altfel, volumul se deschide cu un astfel de manifest, in care Ianus se arata ostil lui insusi, ridicand astfel problema responsabilitatii literare. Ajungand apoi la cuprins, veti da peste titluri vizibil nuantate religios precum “Ce vor securistii de la parintele Savatie”, “Trezirea din betia pacatului” sau “Cum s-a strecurat mandria nationalista in biserica”.

Se spune despre Marius Ianus (pseudonimul lui Marius Christian Drajan) ca e cel mai relevant poet postcomunist roman si ca “a creat moda cu versurile sale anarhiste, socante, nihiliste, triste” (Daniela Carlea-Sontica). Alaturi de Dumitru Crudu, el este intemeietorul curentului literar fracturist, in declaratia caruia se sustine ca “Fracturismul desfide soarecii de biblioteca si poetii premianţi, cat si o poezie scrisa pe diplomele de absolvire a facultatii. Fracturismul uraste poetii facuti, roboteii liricii romane.”  Marius Ianus a intemeiat si condus cateva cenacluri literare si a debutat neoficial in 1999, cu volumul underground Hartie igienica, dar propriu-zis abia un an mai tarziu, cu Manifest anarhist si alte fracturi, continuand cu Ursul din containar – un film cu mine, Strumfii afara din fabrica!, Mamijuana etc.

Eugen Simion ii descrie lirica astfel: “O poezie care sugereaza un rau acut de existenta si o stare de spirit specifica, imi dau seama, acestor copii ai revolutiei in lumea impura a tranzitiei noastre.” 

Articol scris de Anca Roman | Mar, 24/04/2012 - 01:27
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman