- 4327
Poate o sa vi se para neobisnuit, dar mie, putin interesata (sau mai bine zis, negind ca ma intereseaza) domeniul social-politic, civic, de atitudine, mi-a prins foarte bine evenimentul - lansarea Elegiilor conservatoare la Iasi. Cu toate ca toate datele aratau ca un cititor comod in lumea lui de fictiuni, ca mine, nu are ce cauta fata in fata cu realitatea analizei sociale, a fost o alegere buna sa merg la Carturesti in dupa-amiaza de 23 aprilie. Acum sa va spun de ce :)
Articole de Mihail Neamtu mai citesc in Idei in Dialog, comentindu-le cu destule rabufniri si exasperari, fie ca sunt de acord mai mult sau mai putin, de la articol la articol. Asta mi se pare un lucru bun - daca un autor care scrie despre "lucruri grele", serioase poate stirni reactii emotionale, eventual produce un fel de conflict cognitiv si astfel schimba o rotita in gindire. Nu e putin.
Elegiile conservatoare reprezinta o colectie de articole care atentioneaza asupra lipsei de repere din societatea contemporana, asupra inconsistentei ei si distantei tot mai mari dintre grupurile de oameni si om- ca fiinta cu sens. Daca va temeti de inca un expert in toate, care peroreaza despre judecata de apoi sau ratiunea pura pierduta, e o greseala: atit Mihail Neamtu, cit si celelalte persoane care au vorbit - George Bondor, Stefan Afloroaei si Bogdan Tataru-Cazaban - arata ca stiu despre ce vorbesc. Nu au lipsit prezentarea argumentata a calitatii volumului, punctari convingatoare cu privire la "simptome" contemporane macrosociale si chiar doua-trei glume.
Acestea din urma nu neaparat pentru a detensiona atmosfera, chiar nu a fost nevoie. De multa vreme nu am mai asistat la o discutie profunda intr-o atmosfera de bine, relaxata. Prin urmare, fara monologuri greoaie, fara specialisti intangibili, dimpotriva, cu un fel de complicitate benefica, respectuoasa.
Lansarea a fost destul de provocatoare, ramine numai sa citim cartea :)