eveniment
Data: 
13 Dec 2013 - 16:00
Loc: 
Libraria Orest Tafrali
stats
Adresa: 
Corpul A al UAIC

Dubla lansare de carte la Tafrali

Vineri, 13 decembrie, incepand cu ora 16, Libraria Orest Tafrali va explora un limbaj filosofic, iar asta pentru ca o asemenea conduita se impune cand vine vorba de prezentarea a doua carti apartinand unor autoare bine slefuite de mediul academic. Dubla lansare de carte este, asadar, prilejuita, de publicarea la Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" a urmatoarelor volume: Dezvoltarea metafizicii ca hermeneutica de Dana Tabrea si De gustibus a Madalinei Diaconu. De asemenea, la eveniment vor fi invitati Stefan Afloroaei si George Bondor.

Cartea Danei Tabrea, Dezvoltarea metafizicii ca hermeneutica. Robin George Collingwood. O filosofie practica., reprezinta „rodul unei cercetari de aproximativ sapte ani referitoare la idealismul britanic (Bradley, Collingwood, Oakeshott). Este evidentiata cercetarea filosofiei lui Robin George Collingwood, urmarind o serie de aspecte, cum ar fi: cat de analitic este acest ganditor, cel mai adesea incadrat curentului filosofiei analitice si daca nu este vorba, mai curand, de o opozitie, chiar critica la curentul analitic; deconstructia prejudecatii care face din Collingwood un ganditor analitic este urmata de un demers constructiv, prin care se propun cateva moduri posibile ale metafizicii in mediul analitic, caruia ganditorul britanic ii apartine din punct de vedere istoric.” via Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza". Mai multe despre pozitia pe care autoarea si-o asuma in aceasta carte puteti afla aici.

In calitate de cercetator post-doctoral la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Dana Tabrea a lucrat la tema „Paradigma conversationala: Comunicarea dintre vocile omului”, prof. dr. Petru Bejan fiindu-i tutore. In 2008 a obtinut titlul de doctor in filosofie, primind totodata si distinctia Magna cum laude pentru teza de la care a pornit proiectul cartii pe care o lanseaza saptamana aceasta. Este interesata in mod particular de domenii precum hermeneutica, filosofia practica, estetica, estetica aplicata si metafizica.

Cea de-a doua carte ce va fi prezentata publicului este De gustibus. Breviar de gastrosofie de Madalina Diaconu. O primire entuziasta a cartii se face in Observator Cultural, unde se afirma ca lucrarea „continua o tendinta (re)deschisa in filosofie de autori precum Michel Onfray, recuperand acele teme aflate intr-o relatie mult mai apropiata cu viata cotidiana. Prin seriozitatea lucrarii, cartea sa este insa mai apropiata de eseul lui Michel Serres, Les cinq sens.  Atentia autoarei nu se indreapta neaparat spre actul de a gati, ci spre ceea ce numim sensorium.”

Madalina Diaconu este a studiat filosofia la Bucuresti si Viena, avand doctorate la Universitatea din Bucuresti si Universitatea din Viena. In 2005, primeste titlul de doctor docent in filosofie la Universitatea din Viena pe tema unei estetici fenomenologice a tactilitatii, a olfactiei si a gustului. Din 2007, Madalina Diaconu este conducatoare a proiectului de cercetare "Design haptic si olfactiv - resurse pentru industriile creative din Viena", la care participa filozofi, chimisti, botanisti, designeri si pedagogi ai artei de la mai multe universitati din Viena. 

Articol scris de Anca Roman | Joi, 12/12/2013 - 18:09
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman