- 3293
Dupa deschiderea expozitiei de fotografie de la Galeria Cupola, C_F_C (Centrul de fotografie contemporana) organizeaza sambata, 12 aprilie, o dubla lansare de carte de fotografie. Astfel, Nicu Ilfoveanu si Matei Bejenaru, doi dintre artistii care expun in cadrul Paralele intersectate: 5 pozitii in fotografia contemporana romaneasca, ne dau intalnire de la ora 14 la Libraria Carturesti Palas. Discutia cu cei doi autori este moderata de criticii de arta Cristian Nae si Catalin Gheorghe.
Cartea lui Nicu Ilfoveanu se numeste „Serii. Multiplii. Realisme”, a aparut la sfarsitul anului trecut si se bazeaza pe proiectul omonim care a avut loc in luna octombrie 2012 la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti. Expozitia, curatoriata de Alina Serban, a constat in construirea unei serii fotografice avand ca subiect monumentele publice ridicate in amintirea Primului Razboi Mondial in mediul rural. Demersul artistic a avut ca rezultat (re)aducerea in discutie a unor forme specifice de reprezentare a sferei nationalului si de interpretare a discursului public.
„Darkroom Mobile Kit”, volumul lui Matei Bejenaru, se bazeaza pe proiectul On Beauty: Building a Darkroom, realizat la invitatia galeriei Kettle's Yard din Cambridge, Anglia. Pentru acest experiment, artistul a donat echipamentul primei sale camere obscure, achizitionat in Romania post-comunista la inceputul anilor ’90. Matei Bejenaru a construit o camera obscura mobila (Mobile Darkroom Unit) care aminteste de Boite-en-Valise a lui Marcel Duchamp si care poate fi usor transportata oriunde si instalata in cel mult o ora. Donatia poate fi interpretata ca un cadou in compensatie, un retransfer tehnologic dinspre Est spre Vest.
Nicu Ilfoveanu a terminat Universitatea de Arta din Bucuresti, la sectia foto-video, unde este acum asistent. Fotograf si artist video, in activitatea recenta a lui Ilfoveanu se numara expozitii individuale la Galeria Arsenal din Poznan (Prezentul Gresit, 2013), la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti (Serii. Multiplii. Realisme., 2012), precum si participari la expozitii de grup, cum ar fi Centrul de reflectie pentru istorii suspendate. O incercare, din cadrul celei de-a 55-a Expozitii de Arta Internationala – Bienala de la Venetia (2013) sau al 4-lea Festival de Fotografie de la Mannheim/Heidelberg/Ludwigshafen (2011). A publicat pana acum mai multe carti, SteamPunk Autochrome (2007), Petite Histoire (2010), ELECTRO+ (2011), Gasiti si pierduti (2011).
Matei Bejenaru s-a nascut in 1963 la Suceava, insa traieste si lucreaza la Iasi. Absolvent al Institutului Politehnic Iasi in 1988 si al Universitatii de Arte “George Enescu” Iasi, sectia Pictura in 1996, obtine in 2006 doctoratul in Estetica la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iasi. Din 1999 preda fotografia si arta video la Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi (in 2007 a si publicat o carte de Introducere in fotografie la Editura Polirom). Este fondator si director artistic al Bienalei de Arta Contemporana Periferic din Iasi (intre 1997 si 2008) si al Asociatiei Vector din Iasi, fiind si presedintele institutiei in perioada (2001-2011). Intre 2003 si 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iasi. A participat, printre altele, in expozitii de grup la: Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007) si Bienala de la Taipei (2008), Centrul de arta Kettle’s Yard din Cambridge, Marea Britanie (2012-2013), Salonul de Proiecte (octombrie-noiembrie 2013), Festivalul International de Traducere si Literatura FILIT, Iasi (octombrie 2013) si a 4-a editie a Bienalei de la Atena: Agora (octombrie 2013).