eveniment
Data: 
16 Feb 2011 - 20:00
Loc: 
Centrul Cultural German, sala Bertolt Brecht
stats
Adresa: 
Lascar Catargi, nr. 38
Telefon: 
0232/ 214 051; 0232/ 217 075

Dubla lansare de carte

Miercuri, 16 februarie, ora 18.00, la Centrul Cultural German, in sala Bertold Brecht, filologul Martin Hose, prof. dr. la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen isi va lansa volumul Euripide. Poetul pasiunilor. Cu aceasta ocazie se va lansa, din aceeasi colectie, si volumul Cleopatra. Regina in trei culturi. O biografie de Wolfgang Schuller. 

Euripide. Poetul pasiunilor este o traducere recenta la editura Universitatii "Al.I.Cuza", in colectia "Bibliotheca Classica Iassiensis" a carei coordonator este Alexandru Rubel. Acest volum va fi prezentat de lect. dr. Marius Alexianu, iar cel de-al doilea, Cleopatra. Regina in trei culturi. O biografie de Wolfgang Schuller, de prof.dr. Lucretiu Mihailescu-Birliba.

Noua monografie a lui Martin Hose, Euripide. Poetul pasiunilor (traducere de Alexandra Chiriac), combina buna familiaritate a autorului cu subiectul si incercarea de a ajunge la un public divers. Autorul abordeaza o perspectiva diferita asupra literaturii antice, aceasta carte fiind rezultatul multor ani de cercetare. Pornind de la contextul istoric in care a trait poetul (epoca lui Pericle), prezinta activitatea poetului pana la moartea sa. Scrisa intr-un stil concis, desi destul de cuprinzatoare, cartea lui Hose demonstreaza inca o data rolul important al acesteia in studiile clasice; prin urmare, o traducere a acestei lucrari in limba romana este foarte necesara si utila.

Martin Hose este unul dintre cei mai proeminenti filologi clasici ai Germaniei si, incontestabil, unul dintre cei mai buni cunoscatori din lume ai operei lui Euripide – poet ce reprezinta, de altfel, tema principala a lucrarilor sale de cercetare. Chiar si teza sa de doctorat a fost dedicata ultimului dintre cei trei mari clasici ai tragediei (Studii asupra corului la Euripide, Stuttgart, 1990). S-a nascut in Celle, in nordul Germaniei, in anul 1961. A studiat Filologia Clasica, Istoria si Pedagogia  mai intai la Hamburg, apoi la Konstanz. Dupa sustinerea tezei de doctorat si abilitarea sa (tot la Konstanz), cu o teza  dedicata istoricilor greci ai epocii imperiale (Innoirea trecutului. Istoricii din Imperiul Romande la Florus pana la Cassius Dio, Stuttgart/Leipzig 1994), a devenit in anul 1994 profesor  de filologie clasica din Greifswald. Din anul 1997 este titular la catedra de Filologie greaca din cadrul Universitatii „Ludwig-Maximilian” din München. Martin Hose este membru al mai multor organizatii stiintifice importante, cum ar fi Academia Bavareza pentru Stiinte sau Fédération Internationale des Associations d’Études Classiques. Numeroasele lucrari  pe care le-a publicat pana in prezent cuprind noua monografii si mai multe volume semnate in calitate de coordonator. De asemenea, Martin Hose este autorul a numeroase studii stiintifice, care au fost publicate in renumite reviste de specialitate. Pe langa Euripide si teatrul grec, alte puncte centrale ale cercetarii sale sunt reprezentate de istoriografia si literatura greaca din perioada Imperiului Roman.

Cleopatra. Regina in trei culturi. O biografie de Wolfgang Schuller (traducere de Octavian Nicolae) pune in lumina renumele Cleopatrei, o femeie foarte frumoasa, plina de farmec, care a fost iubita unor personalitati romane, invaluita de farmecul exotic al vechiului Egipt si care a sfarsit sinucigandu-se in mod spectaculos. Volumul nu-si propune nici sa expedieze toate aceste imagini pe taramul fabulosului si nici sa demitizeze tot ce s-a spus despre Cleopatra, prin apelul exagerat la ratiune.

Toate afirmatiile din aceasta carte vor fi sustinute prin argumente rationale, dar intelectul are totusi datoria de a lua cunostinta si de lucruri mai putin rationale precum dragostea, asa cum a sugerat Pascal in aforismul pe care tocmai l-am citat. Dragostea poate influenta cursul politicii atunci cand contextul politic o permite, asa cum s-a intamplat cu Cleopatra. In cazul ei, factorul politic a avut extraordinar de multe fatete, atat de multe incat nu e deloc usor a disocia dimensiunile istoriei lor, impletite in mod complex, si a le expune in mod cursiv.

Wolfgang Schuller (n.1935) este unul dintre cei mai cunoscuti istorici din Germania. Dupa studii de drept la universitatile din Heidelberg, Lausanne si Hamburg, si-a sustinut in 1976 doctoratul cu o teza despre dreptul penal politic din R.D.G., urmand in acelasi timp cursurile facultatilor de studii clasice, egiptologie si istorie. Dupa examenul de abilitare cu teza Die Herrschaft der Athenerim Ersten Attischen Seebund, Berlin&NewYork, 1974,  a functionat mai intai la Universitatea Pedagogica din Berlin, iar din 1976 pana la pensionare a predat istoria antica la universitatea din Konstanz. Ca specialist in istoria veche, W. Schuller este cunoscut prin lucrari fundamentale, ca de exemplu cele despre femeia in Grecia si in Roma antica; despre fenomenul coruptiei in Antichitate; prin tratate universitare, o sinteza fundamentala a istoriei Greciei antice sau prin lucrarea din 2008 despre hetaire. Pe langa acestea, W. Schuller si-a creat renumele si prin importante lucrari de istorie contemporana. Teza sa de doctorat in stiinte juridice l-a recomandat ca unul dintre putinii experti in domeniul dreptului din R.D.G. De aici frecventele sale solicitari ca analist si comentator dupa 1989. Cea mai noua lucrare de istorie contemporana este dedicata amurgului R.D.G.-ului (Die deutsche Revolution 1989, Berlin, 2009). In prezent, istoricul german a revenit la studiile de istorie antica si lucreaza la o monumentala biografie a lui Cicero.

Articol scris de Stefania Matei | Lun, 14/02/2011 - 16:38
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului stefania.matei