eveniment
Data: 
17 May 2019 - 17:00
Loc: 
Atrium Palas Mall
stats

Discuție și prezentare de carte cu traducătoarea Mariana Bărbulescu

Centrul Cultural German are plăcerea de a vă invita la discuția „Traducerea literară: între artă și meșteșug” cu lect. univ. dr. Mariana Bărbulescu, traducătoarea celui mai recent roman al autorului german Bernhard Schlink, “Olga”, vineri, 17 mai 2017, ora 17:00 în Atrium Palas Mall, în cadrul Târgului de Carte LIBREX ediţia a 27-a.

Mariana Bărbulescu va vorbi despre arta și meșteșugul unei traduceri reușite, despre pasiunea și entuziasmul inerent profesiei, precum și despre responsabilitățile, care vin odată cu transpunerea cât mai fidelă a unui text într-o altă limbă. Cunoscută pentru traducerile impecabile ale romanelor apaținând unor autori iluștri ai literaturii germane precum Hermann Hesse, Stefan Zweig sau Franz Kafka, Mariana Bărbulescu se numără printre cei mai buni traducători din România, pentru care pasiunea pentru traducerea literară se reflectă în măiestria cu care face din meseria de traducător o artă.

În cadrul discuției la care vor participa și dr. Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German Iași și Mihaela Răileanu, PR la Editura Polirom va fi prezentat și romanul “Olga”, aparținând renumitului autor german Bernhard Schlink și reprezentând una dintre cele mai recente opere traduse de invitata la eveniment. Romanul dezvăluie portretul unei femei rebele în conflict cu epoca în care trăiește, a cărei viață se întinde de-a lungul a două momente cheie ale istoriei Germaniei din secolul XX. „O nebunie de carte. Noul roman al lui Bernard Schlink este o capodoperă.” (Freie Presse)

Mariana Bărbulescu s-a născut în Iași în anul 1953 și a urmat studiile la Facultatea de Litere, la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, secţia engleză-germană, în iunie 1976. Între anii 1982–1990, a fost asistentă la catedra de germanistică, Facultatea de Litere, Universitatea ,,Al.I.Cuza”, Iaşi. Între anii 1990-2008  a fost lector la catedra de germanistică; specializare: literatură, teoria şi practica traducerii. În anii 2001 şi 2004 a fost beneficiara unor burse de cercetare la Universitatea din Konstanz, iar în perioada 2005 - 2007 a predat limba germană pentru studenţi străini la Universitatea Konstanz.

Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 13/05/2019 - 12:17
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa