- 3981
Dupa ce a fost in mijlocul unui scandal la Uniunea Scriitorilor Romani, in primavara, cind s-a jonglat cu nume mari ale literaturii romane contemporane, Daniel Cristea-Enache isi lanseaza volumul de publicistica numit Cinematograful gol. Unul dintre cei mai apreciati critici romani din tinara generatie vine in Libraria Tafrali, marti, 6 decembrie, de la ora 12.
Volumul este prefatat de Radu Cosasu, care considera ca Daniel Cristea-Enache nu e „nici critic, nici ziarist. El face reportaj.” Desi aceasta afirmatie ar putea supara multi dintre scriitorii romani de astazi (e bine cunoscuta vanitatea lumii culturale de la noi), Cosasu e in niciun caz rau intentionat. Ii aduce in discutie pe Eminescu, Caragiale, Arghezi, Camil Petrescu ori Mihail Sebastian care „faceau si roman, si poezie, si articole cu telegramele Havas si nu au abolit niciodata legea care transa implacabil intre etern si efemer.” In Cinematograful gol puteti gasi articole despre critica literara si scriitorii romani, un portret al romanului, texte care tradeaza un microbist si un pasionat de video games.
Dupa ce absolva ca sef de promotie la Facultatea de Litere de la Bucuresti, Cristea-Enache primeste in 2005 titlul de doctor in filologie (summa cum laude). Dupa cum povesteste si intr-un articol publicat in volumul de fata, si-a inceput cariera fiind corector, apoi schimbind mai multe functii in diverse institutii de cultura. Cea mai de succes perioada e 1997-2005, timp in care tine saptaminal rubrica de literatura in Adevarul literar si artistic. Dintre colaborarile din prezent, cele mai importante sint cu Radio Romania Cultural, TVR Cultural, Editura Polirom.
La lansarea volumului din Libraria Tafrali vor mai fi prezenti scriitorul iesean Emil Brumaru si criticii Antonio Patras si Bogdan Cretu, ultimii doi fiind si profesori la Facultatea de Litere din Iasi. Discutia va fi moderata de George Onofrei, editor la Polirom.
Acest eveniment deschide seria unor alte lansari in Libraria Tafrali a carui program arata astfel: 6 decembrie – Daniel Cristea-Enache, Cinematograful Gol; 7 decembrie - Cristian Badilita, Calendar poeticesc; 8 decembrie – Luciana Jinga s.a., Politica Pronatalista a Regimului Ceausescu. Lansari de carte care nu trebuie ratate!