eveniment
Data: 
29 Mar 2014 - 17:00
Loc: 
Teatru Fix
stats
Adresa: 
Str. Cuza Voda, nr 10, demisol
Telefon: 
0724921212

Dan Alexe si roscata la Iasi

Ai simtit ca e ceva de capul ei imediat ce-ai aflat cum l-a sedus pe Radu Paraschivescu. Si-apoi, la fel, te-a magulit si numele ei – chiar ca e unul cu care vrei sa te asociezi –, asa ca drumul era deja deschis. Ai zis ca, fie, o sa cazi in capcana ei; cand colo, vezi ca ea iti spune ca nu, nu asa stau lucrurile, ca, de fapt, ea vrea sa vina peste tine, sa te cucereasca fara sa-ti ceara voie. Ei, si uite-o la Teatru Fix, sambata, 29 martie, de la ora 17, intampinata de Emil Brumaru si Alexandru Calinescu. O cheama Miros de roscata amara si alte povestiri scandaloase (Humanitas, 2014) si a fost odata a lui Dan Alexe

Editorii de la Humanitas s-au cam batut pentru ea, ne povesteste Radu Paraschivescu in chicoteala de nota 10 din prefata cartii, in care am dat de un om absolut incantat ca a facut o descoperire literara marcanta.

Si isi justifica fascinatia acest atat de plin de verva Radu Paraschivescu spunand ca a dat de un Dan Alexe caruia putin ii pasa sa se ajusteze publicului tau, pe care nu il intereseaza sa vina cu formule multumitoare, dar care scrie dintr-o bucata si fara grija de a fi hulit, fara entuziasmul de a fi slavit: „El nu tine neaparat sa se aseze in albia unui gust impus de critica, al unei tendinte, a unei mode. Da impresia ca scrie ca sa-si faca siesi o placere – si cred ca si-o face”. 

Miros de roscata amara e, carevasazica, o carte nu plina de ambitie – pentru ca nu o intereseaza sa se demonstreze –, dar mustind de naturaletea unei palete de senzatii coplesitoare: „rar mi-a fost dat , in ultima vreme, sa citesc ceva mai viu si mai vibrant, mai uman si mai firesc, mai arzator, mai dramatic, mai curgator si mai abrupt, mai vesel si mai trist, mai suculent, mai poznas, mai poetic, mai ame- si amutitor.”

Revista Psychologies i-a luat un interviu autorului, pe care il puteti citi in intregime pe blogul acestuia – si va sfatuiesc sa o faceti, ca suna a conversatie reusita. Si pentru ca avea cine sa-l asculte, Dan Alexe a povestit despre umor, despre pulsiunile din literatura si despre cum e scrisul un talent cu toane. Intrebat de unde atata interes pentru proza erotica, Dan Alexe a spus: Pentru ca numai sexul si moartea merita scrise. Si banii, insa banii nu sunt o pulsiune primara, ci doar iti permit sa cumperi sex sau moarte. Apoi, doar sexul si moartea permit nesfarsite coregrafii si structuri narative care, desi repetitive, functioneaza hipnotic, ca straturile unei holograme. Apoi, stim de la Platon ca limbajul e dominat de Eros.”

Inainte sa intru in Lupoaica de la Carrefour, Karma de trei parale, Andreea si papucii Logosului, Cum m-am batut in Vama Veche si altele de felul asta, va mai zic doua vorbe despre Dan Alexe. Se zice ca e scriitor, jurnalist, cineast, traducator, lingvist si calator. In anii ’80 a facut parte din asa-numitul “grup de la Iasi”, facand opozitie cultural partidului communist, dar a plecat in cele din urma din tara, iar dupa ’90 a devenit corespondent al Radio Europa Libera. Ni l-a cam luat Belgia, desi nici Caucazul, Afganistanul si Balcanii nu sunt straini de el.

Si atat ne-a fost: ne punem la citit si la planuit o sambata spumoasa.

Resurse
Video: 

Interviu Hotnews.ro

Interviu Hotnews.ro
Articol scris de Anca Roman | Joi, 27/03/2014 - 23:07
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman