eveniment
Data: 
27 Feb 2014 - 17:00
Loc: 
Libraria Avantgarde
stats
Adresa: 
Lapusneanu nr. 16
Telefon: 
0754200438

Cum sa dam de Urma literaturii

Imi place la Avantgarde; imi plac lansarile lor de carte, la care de obicei vine putina lume, dar care chiar are chef sa fie acolo si nicaieri altundeva. Iar daca n-as fi atat de dorita de jobul meu pana tarziu, ar fi clar in ce librarie m-ar gasi stalkerii mei joi, 27 februarie, incepand cu ora 17. As fi la Avantgarde pentru ca Adrian Alui Gheorghe isi lanseaza romanul Urma, avandu-i ca invitati pe Livia Iacob, Magda Ursache si Ioan Holban.

Haideti, insa, sa vedem cui i se potriveste acest eveniment. Eu va prezint miza, voi mergeti acolo si apoi imi povestiti cum a fost.

Urma este o cartulie de vreo 150 de pagini, aparuta anul trecut la Editura Cartea Romaneasca. Oarecum neasteptat in contextul directiei literare pe care autorul ei a manifestat-o pana acum, romanul povesteste niste ani `60 din inchisoarea de la Aiud, a caror realitate este bruiata de intamplari magice, marturisita in maniere – la randul lor – uluitoare. Niste urme in zapada dintre pavilioanele detinutilor politici declanseaza o ancheta care ofera volumului pretextul numai bun de a exploata nu numai potentialul memorialistic al subiectului sau, ci si sansa de a plusa narativ, orientand textul in zona thrillerelor politiste.   

„Am scris Urma”, spune Adrian Alui Gheorghe, „dintr-o respiratie, in trei, patru saptamani, dupa ce am purtat in minte subietul vreo doi ani. E o poveste care intra in intimitatea teribilei inchisori de la Aiud, in anul 1960, un an de varf al torturii din perioada comunista. Paradoxal, drama aluneca in comedie, rasul amar incearca sa exorcizeze acea lume demonizata.”

Critica literara a reactionat deja incurajator in privinta acestei carti. Revista 22 prezinta Urma ca pe un roman „foarte izbutit, chiar daca nu fara cusur. Scriitura alerta il favorizeaza, pentru ca muta atentia de pe detalii pe energia intregului.”

Si Dan C. Mihailescu ii ofera nu putin credit, tragand urmatoarele concluzii: „o proza scurta (...), dar pregnanta, tulburatoare in traditia onirismului, suprarealismului care pleaca, fireste, din Mantaua lui Gogol, trece prin Maestrul si Margareta la Bulgakov si vine isnpre noi la I.D. Sirbu, Lucian Dan Teodorovici, Nichita Danilov”. Vigoarea epica a cartii revine in discutie, criticul literar vazand-o chiar suficient de pregatita sa transforme Urma intr-o piesa de teatru exceptionala.

Adrian Alui Gheorghe este un poet, prozator si publicist nascut in 1958, caruia in 2004, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi i-a acordat titlul de Doctor in Filologie. Si-ar mai fi de spus si altele despre autor, dar, hei, intotdeauna stilul merge mai bine incercat decat povestit. Rasfoiti-i romanul aici, asadar.

 

Articol scris de Anca Roman | Dum, 23/02/2014 - 18:44
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman