eveniment
Data: 
1 Apr 2011 - 20:00
Loc: 
Libraria Avant Garde
stats
Adresa: 
Str. Alexandru Lapusneanu, nr. 16
Telefon: 
0233.240.84.77

Chestiunea evreiasca

La doar cateva zile de la dezbaterea cartii "Sentimentul metafizic al tristetii" a lui Horia Patrascu, la libraria Avant Garde are loc o noua dezbatere privind "chestiunea evreiasca" in documentele militare romanesti din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, vineri, 1 aprilie a.c., incepand cu ora 17:00.

Prezentarea cartii cercertatorului stiintific de la Institutul de Istorie "George Baritiu" din Cluj-Napoca, Ottmar Trasca, va fi facuta de catre Drd. Adrian Cioflanca, cercetator stiintific la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol", Dr. Alexandru Florian directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel" si Dr. Dorin Dobrincu directorul general al Arhivelor Nationale Istorice Centrale ale Romaniei.


„Chestiunea evreiasca" in documente militare romane (1941-1944) publicata in 2010 la Institutul european, are ca scop aducerea la cunostinta publicului diverse aspecte referitoare la persecutarea, deportarea si exterminarea evreilor din Romania in cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind o carte de investigatii, ce contine documente inedite scoase la iveala din cele mai importante arhive romanesti. Se incearca o valorificare a documentelor provenite de la autoritatile militare prin care se clarifica unele aspecte mai mult sau mai putin cunoscute/controversate, prin care sunt infirmate inclusiv cliseele si opiniile preconcepute vehiculate in cadrul istoriografiei cu privire la responsabilitatea armatei romane in Holocaust. "Suntem abia la inceputul cunoasterii istorice pe acest subiect, iar Ottmar Trasca contribuie prin aceasta culegere de documente la consolidarea unui cap de pod important pentru istoriografia Holocaustului din Romania", adauga drd. Adrian Cioflanca.

Aceasta dezbatere deschide seria evenimentelor din cadrul manifestatiei CaféKultour 2011, fiind unele dintre cele mai diverse desfasurate timp de doua saptamani in spatii neconventionale in scopul dezvoltarii culturii locale si internationale, cum ar fi concerte de jazz, de blues, de rock, expozitii de fotografie si arta decorativa, spectacole de teatru si de circ, lansari de carte, dezbateri, proiectii de filme etc. De tot acest proiect s-au ocupat Centrele Culturale Francez si German, in parteneriat cu British Council Iasi, Centrul Cultural al Americii Latine si Caraibelor, Centrul Cultural Oriental, iar lista nu se opreste aici.

Articol scris de Giorgiana Astefanei | Mie, 30/03/2011 - 13:49
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului giorgiana.astefanei