eveniment
Data: 
9 Apr 2014 - 18:00
Loc: 
Carturesti Palas
stats
Adresa: 
Palas Mall

Ce-o sa spuna Marius Chivu?

Daca te numesti cititor, probabil ca vei ajunge miercuri, 9 aprilie, la ora 18, la Carturesti Palas. Daca vrei sa-ti faci ordine printre lecturi, daca vrei sa fii sigur ca-i citesti pe romani avand o directie in minte, la fel de probabil e sa vrei sa-l cunosti pe Marius Chivu, care vine la Iasi sa explice de ce stau atat de bine pe rafturile librariilor cele doua carti ale sale, publicate in 2013, la Editura Polirom: Ce-a vrut sa spuna autorul si Best of: proza scurta a anilor 2000.

Stiu ca nu mai e nevoie sa incerc sa va conving spunandu-va ca la eveniment vor ajunge si Dan Lungu, Florin Lazarescu, Nicoleta Munteanu si cei de la Alecart, pentru ca, da, Marius Chivu e un (lait)motiv (al literaturii romane) indeajuns de puternic, dar o fac, totusi, de dragul bucuriei voastre in avans.

Cum asa? Ei bine, datorita activitatii sale sustinute de cronicar literar, scriitor si traducator. Si, desigur, adaugati si cunoscuta rubrica de la Dilema veche, cu care ne intretine energic. Si daca tot ii revizuim CV-ul, mai amintim ca a terminat Literele la Bucuresti si ca a debutat in 2000, la Romania literara, ca tine ateliere de scriere creativa si ca are o bibliografie ce merita toata atentia. De la nastrusnicii precum Mos Craciun & Co, Editura Art, 2013, adica cel mai rapid roman din lume, sau Primul meu porno, antologie publicata in 2011 la aceeasi editura si pana la jurnale de calatorie, precum Trei saptamani in Himalaya (Humanitas, 2012) sau volume de poezie, cum e Vinturareasa de plastic (Brumar, 2012), Marius Chivu dovedeste o flexibilitate culturala care are priza atat la publicul matur si grav-intelectual, dar si la cel tanar.

Sa ajungem si la cele doua titluri care vor fi in atentia noastra miercuri. Ce-a vrut sa spuna Marius Chivu publicand Ce-a vrut sa spuna autorul? Ca merita sa aruncam o privire in culisele lumii literare din Romania din anii 2000, mai ales atunci cand avem sansa sa tragem cu urechea la niste autori care isi umanizeaza cartile, vorbind despre ele. Astfel, Marius Chivu a provocat 27 de scriitori sa-si puna la inaintare ideile despre arta scrisului si cum se simte aceasta dincolo de frazele lustruite care o explica, despre raportarea lor la cititori si critici, dar si despre viata lor, care nu incape, evident, pe o simpla coperta a patra.

„Ce-a vrut sa spuna autorul e, oricum, un volum savuros prin dezvaluirile (in)directe/ (in)voluntare, uneori pline de (auto)ironie si umor, tocmai bun pentru cunoasterea personalitatilor umane si artistice ale scriitorilor pe care i-a descusut, cu eleganta si inteligenta, Marius Chivu”, spune o cronica semnata de Gabriela Gheorghisor, publicata in Romania literara.

Antologia Best of: proza scurta a anilor 2000 se opreste la aceeasi perioada a literaturii noastre, colectionand 40 de texte semnate de 23 de autori, printre care ii amintesc doar pe cativa: Lavinia Braniste, Dan Lungu, Radu Pavel Gheo, Florin Lazarescu, Radu Paraschivescu, Cezar Paul-Badescu. Ideea unei astfel de compilatii literare a fost primita cu mult entuziasm de catre vocile de specialitate, atitudinea generala fata de aceasta carte fiind rezumata foarte bine de Dan Liviu Boeriu, in Ziarul de duminica: „Este singura antologie de proza scurta douamiista, cuprinzind toate numele importante ale genului, intr-o colectie care, dincolo de importanta sa documentara incontestabila, are si girul valoric al unuia dintre cei mai buni critici literari din noua generatie.” 

Articol scris de Anca Roman | Dum, 06/04/2014 - 23:19
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman