- 2573
Cei cu si in stare de poezie ar trebui sa treaca joi, 11 iulie, la ora 18:00, pe la libraria Avant-Garde. Lirica ieseana se va demonstra de aceasta data prin intermediul lui Catalin-Mihai Stefan, care isi va lansa volumul Apaosuri, ce a fost luat deja la proba de criticii literari invitati, si anume de Emanuela Ilie, Serban Axinte si Nicolae Cretu. Cum evenimentul este sprijinit de revista Zon@ Literara, moderator nu putea fi nimeni altul decat Paul Gorban.
Cel de-al doilea val douamiist pescuieste inca un titlu. Un titlu convingator – ne spune Serban Axinte -, in care versul incepe sa fie precis, atat prin spunere, cat si prin evitarea ei. Volumul Apaosuri al tanarului poet Catalin Mihai Stefan e tulburator, continua criticul literar, mai ales prin expunerea identitatii in curs de dezvoltare.
Paul Gorban ne vine in intampinare cu cateva remarci categorice in ceea ce il priveste pe Catalin-Mihai Stefan, despre care ne spune ca “este poetul care traduce lucid toate fenomenele social-politice ale secolului sau. El este autorul care nu pune sentimentele in ruleta literaturii poetice, chiar daca se afla la varsta trufiei. Poemele sale divulga o lume delicata, intima, in care nu se poate intra cu bocancii galagiosi ai strazilor biografiilor comune. “
In cartea lui Catalin-Mihai Stefan se reconstruieste, asadar, o noua lume, dupa cum ne convinge si Emanuela Ilie. O lume “cu zarvele si ciudatele ei linisti, cu (in)somniile si suavitatile ei, dar mai ales cu obscuritatile transfigurate, pe nesimtite, in tresariri epifanice. Pe care poetul le retine cu cerneala unui nostalgic al epocilor in care mitologiile personale cresteau din dragoste, nu din deprimisme ingrasate de ura.”
Interesat de o literatura onesta, nesubtiata de teribilismele unei personalitati intentionat amplificate, Catalin-Mihai Stefan e, dincolo de orice, interesat de sondarea sinceritatii maxime, dupa cum o recunoaste in acest interviu. Isi exerseaza scrisul pentru a se recunoaste pe sine, cel inflexibil la regulile prestantei artistice.
Incadrat in zona postmodernismului natural-robotizat, volumul Apaosuri, publicat la Editura Ideea Europeana in urma unui concurs, se preocupa de etapa copilariei postsocialiste, fiind a doua carte a ieseanului, care in prezent e masterand la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” si, totodata, muzeograf la Muzeul Literaturii Romane din Iasi. Dar cel mai probabil il recunoasteti de la Salonul de Literatura 0+, pe care il frecventeaza cel mai adesea in calitate de moderator.