articol
stats

Cafeneaua Jive - Tonalitati culturale in clar-obscur Rembrandtian

Modesta dar plina de atmosfera si personalitate, Cafeneaua Jive ne propune esente culturale ce vor condimenta viitorul parfum urban al strazii Cuza-Voda.

Intr-o zona de o deosebita valoare pentru arhitectura vernaculara ieseana, la capat de parcurs pietonal pe axul Cuza-Voda, la nr. 58, Cafeneaua Jive prinde contur intr-o veche locuinta ce inca emana parfum burghezesc.


Suferind o serie de morfoze functionale - de la cea de locuinta individuala la cea de spatiu expozitional pentru obiecte de artizanat, si in final luand forme in favoarea consumului de cultura asociat cu cel comercial - cafeneaua releva aspectele complexe ale personalitatii omului contemporan.


"Cultura de cafenea" castiga din ce in ce mai multe aprecieri si in Iasi, iar spatiile ce combina valentele artistice cu refugiul din cotidianul zgomotos, reprezinta catalizatoare ale vietii culturale locale. Serile muzicale, piesele de teatru, expozitiile de arta se nasc si creaza alchimii in spatii aflate la o scara mult mai umana decat a teatrelor, a salilor de concerte, ale galeriilor de arta.


Caracterizat de simplitate si sobrietate, stilul neoclasic al imobilului ne surprinde prin tratarea accesului principal. Marcata printr-un volum ce se impune prin suplete si inaltime fata de restul constructiei, intrarea este protejata de o eleganta marchiza din fier forjat, un element extrem de pitoresc din ce in ce mai rar regasit in arhitectura veche a Iasului.


Desi paleta cromatica "refacuta" se afla in dezechilibru cu stilul abordat, vestimentatia imobilului inca isi pastreaza aerul chic prin liniile ferestrelor, a unduirilor feroneriei si a modenaturii braului superior de pe fatade.
In contrast cu aspectul sobru al arhitecturii exterioare, atmosfera interioara a cafenelei este plina de charm si se impune in sufletul fiecarui trecator, degajand miresme boeme ale vietii de demult.


In prezenta mobilierului de moda veche, cartile, posetutele si celelalte obiecte de arta ce stimuleaza efectul ambiant al incaperii, stabilesc un limbaj familiar ce ne invita sa ne relaxam si sa ne pierdem pe ritmurile muzicii jazz promovate de gazde. Cele 4 lampi prinse de tavanul incaperii principale, ordonate intr-o schema patrata, restabilesc o dimensiune echilibrata, intr-o camera cu tavan inalt, si ne surprind atentia datorita stilului fin si modest al designului ce se incadreaza in atmosfera generala.


Dupa orele amiezii, domina un clar-obscur rembrandtian, favorizat de orientarea cardinala a localului ce surprinde o parte din interior in razele molcome ale soarelui spre apus.


Pe un sevalet socio-urban, unde nuantele ecleziastice se intrepatrund cu cele vernaculare intr-o compozitie urbana de o mare valoare, Cafeneaua Jive propune in stil complementar, o tonalitate culturala sustinuta de un spatiu cu personalitate si compania unor gazde cu totul deosebite.

Articol scris de Radu G. Paladi | Lun, 03/05/2010 - 21:55
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului radu