eveniment
Data: 
13 Mar 2013 - 18:30
Loc: 
Centrul Cultural German (sala Bertold Brecht)
stats
Adresa: 
Str. Lascar Catargi, nr. 37

Un nou film german la Filmabend

Seria de proiectii Filmabend organizate de Centrul Cultural German din Iasi continua miercuri, 13 martie, de la ora 18:30 cu lungmetrajul Am Ende kommen Touristen (Robert Thalheim, 2007), nominalizat la premiul Un certain regard de la Cannes in 2007, cind distinctia a fost cistigata de filmul romanesc California Dreamin’ (in regia lui Cristian Nemescu). Intrarea este libera!

Sinopsis: „Initial, tanarul de 19 ani, Sven, doreste sa faca serviciul comunitar in Amsterdam, dar singurul loc liber pe care il gaseste este in Oswiecim in Polonia, cunoscut mai ales sub numele de Auschwitz, cel mai mare lagar de exterminare al Holocaustului. Aici Sven trebuie sa aiba grija de memorial si de Stanislaw Krzeminski, unul dintre supravietuitorii lagarului. La pacientul lui descopera o ura fanatica impotriva Germaniei si pe langa limba straina pe care nu o cunoaste, trebuie sa se lupte si cu prejudecati si tabuuri. Insa se indragosteste de interpreta poloneza Ania si astfel noi perspective i se deschid in acest mediu dificil.” (sursa: comunicatul de presa)

Pentru Robert Thalheim, Am Ende kommen Touristen este al doilea lungmetraj din cariera. A debutat in 2005 cu Netto, film care a primit un premiu la Festivalul de Film de la Berlin, iar pina in prezent a mai regizat un film in 2011, Westwind si o productie pentru TV in 2012, Rosakinder. Momentan lucreaza la o comedie, Eltern, care urmeaza sa fie lansata anul acesta.

Pentru Alexander Fehling, rolul din Am Ende kommen Touristen reprezinta debutul intr-un film de lungmetraj, pina atunci jucind doar in seriale sau productii TV. Dupa acest film, a mai aparut in Inglourious Basterds (Quentin Tarantino, 2009) si alte titluri nemtesti nu foarte cunoscute. Cea mai recenta aparitie pe marele ecrane s-a intimplat in 2012, cu filmul Wir wollten aufs Meer (T.C. Hebbeln), in care a avut rolul principal si pentru care a primit o nominalizare la Festivalul de Film de la Berlin, anul trecut.

Ryszard Ronczewski, interpretul celuilalt rol principal din Am Ende kommen Touristen, este un actor polonez nascut in 1930, intr-un oras de pe actualul teritoriu al Lituaniei. A debutat in 1955, in filmul Opowiesc atlantycka (regizat de Wanda Jakubowska), iar cel mai recent titlu este Poklosie (Wladyslaw Pasikowski, 2012). Portofoliul sau cuprinde 68 de titluri in aproape 60 de ani de cariera, o adevarata performanta!

Filmul pe care il puteti vedea miercuri la Centrul Cultural German, Am Ende kommen Touristen, n-a fost distribuit in Romania, are 85 de minute si va fi subtitrat in limba engleza.

Resurse
Video: 

Am Ende kommen Touristen [trailer]

Am Ende kommen Touristen [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 09/03/2013 - 20:41
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif