articol
stats

Un film american de duzina

Nu cred sa mai fi vazut recent un film atit de superficial in ceea ce priveste dezvoltarea personajului si a naratiunii in sine. Trama aduce cumva cu cea din The Wolf of Wall Street sau mai recentul Gold (din 2016, cu Matthew McConaughey), dar are si tropi ceva mai cunoscuti, precum serialul Narcos (Pablo Escobar apare ca personaj si aici, dar vorbeste foarte putin si pare sa fie o combinatie de sarac-cu-duhul si killer-de-temut). Altfel, American Made e o trimitere destul de simpla la “american dream”, acel context utopic in care oricine poate deveni cineva.

Reteta filmului contine ceva umor, un mega-star ca Tom Cruise pe care-l revedem in rol de pilot de avion, un personaj cu o traiectorie predictibila, ceva implicatii obscure ale CIA, White House si diverse mafii mai mult sau mai putin numite in filme - toate puse intr-un film al carui context e aproape arhi-cunoscut prin prisma filmelor numite mai sus care il preced si ii pregatesc iesirea in cinema-uri.

Nivelul de profunzime al acestui film nu e mai mare decit al unui articol de ziar despre Barry Seal, cumva celebrul pilot american implicat in diverse actiuni ale CIA in America Centrala si in traficul de droguri al Cartelului din Medellin. Poate ca articol de ziar e cam putin spus, dar de nivelul unui reportaj mai fuserit e in mod cert. Cel mai relevant exemplu pentru aceasta constatare este personajul sotiei lui Barry, care participa la evolutia vietii sotului ei fara sa conteste in vreun fel ceea ce li se intimpla. Sigur, tine de un anumit sexism al acestui tip de filme, sa nu uitam ca si in The Wolf of Wall Street sau Gold rolul sotiei era la fel de decorativ. O tipa frumusica, cu care personajul principal face sex & copii, dar nu intervine decit cu vreo mica criza muiereasca in evolutia povestii. In rest, e ceva intre bibelou si obiect sexual.

Lipsa de imaginatie narativa se simte si din lipsa unui instinct de supravietuire al personajului principal. O data ce este demascat si poza ii apare pe micile ecrane din toata lumea, asasinarea sa e iminenta, insa omul nostru se pune pe inregistrat casete video in loc sa fuga si sa se ascunda. Sigur, putem interpreta ca Barry isi asuma situatia si nu face decit sa-si scrie singur un necrolog, dar nimic din personajul sau de pina atunci nu anunta o astfel de impacare cu propria conditie. Altfel, e un film usor digerabil, cu ceva scene de actiune si gag-uri agreabile.

Resurse
Video: 

American Made [trailer]

American Made [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Mie, 30/08/2017 - 12:20
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif