eveniment
Data: 
23 Aug 2020 - 20:00
Loc: 
Art + Design (Substance)
stats
Adresa: 
Carol I nr. 4 (clădirea Habitat Proiect)

Belarus - ultima dictatură din Europa

Dumincă, 23 august 2020, de la ora 20:00, pe terasa spațiului cultural hibrid Art+Design are loc proiecția documentarului Belarus - Europe's Last Dictatorship. Supranumită „ultima dictatură din Europa”, Bielorusia este ruptă între supunerea față de o putere autocratică și rezistență periculoasă. Proiecția are loc în aer liber, în spațiul Substance (curtea interioară). Accesul este liber și se face doar purtând mască, iar locurile vor fi distribuite ținând cont de regulile de distanțare fizică în vigoare.

Sinopsis: Timpul pare înghețat în Bielorusia, o țară uitată în care Alexander Lukashenko, fost director al unui CAP, domnește în fruntea statului din 1994. Acolo, KGB-ul este încă numit KGB, străzile poartă numele lui Marx și Engels și statuia lui Lenin domină piața centrală din Minsk, de parcă bărbatul își lasă încă amprenta asupra destinului țării. Paradele patriotice și militare punctează anotimpurile din Belarus, orchestrate de președintele omnipotent, apărător inepuizabil al fibrei naționale și care, pentru a-și păstra puterea, denunță la nesfârșit ideea unui complot occidental. Disperarea, asasinatele politice și valurile de represiune cad pe cei care îndrăznesc să se îndoiască, să reziste, să contrazică vocea stăpânului. 

Pentru că țara este sfâșiată între două viziuni: una, atașată de Moscova și înspăimântată de porozitatea crizei de frontieră din Ucraina, care acceptă dominația unei puteri autoritare, iar cealaltă, rezistentă, care încearcă să ajute victime ale represiunii și luptă pentru memoria celor pe care regimul i-a eliminat.

Regizoarea de film documentar Manon Loizeau își duce camera într-o țară divizată, vecinul greoi al Europei, care știe să profite de războaiele de influență dintre Bruxelles și Moscova.

Articol scris de Comunicat de presa | Sam, 22/08/2020 - 12:59
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa