articol
stats

Peste 14 000 de vizite la expozițiile și atelierele deschise în Noaptea Albă a Galeriilor din Iași

Asociația Culturală AltIași a organizat pe 6 octombrie evenimentul „Noaptea Albă a Galeriilor” (NAG), pentru al doilea an consecutiv, în orașul Iași. Astfel, la Iași s-au deschis simultan o serie de expoziții de artă contemporană, care, sub umbrela unui concept care are deja o popularitate în rândul publicului de arte vizuale, a produs efecte de conștientizare și participare cu rezultate deja cunoscute în țările cu o mai mare tradiție a evenimentelor de acest gen. 

Astfel, ediția 2017 a NAG Iași a însemnat, printre altele, 4 expoziții special produse pentru această ocazie și peste 30 de ateliere de artiști care și-au deschis ușile începând cu ora 19:00 și până la 1 noaptea. Din 30 în 30 de minute au fost organizate tururi ghidate (pietonale sau pe bicicletă) pentru cei care au dorit să înțeleagă mai mult despre lucrările expuse. Cele 4 expoziții pregătite special pentru eveniment au fost găzduite de Borderline Art Space, Galeria apARTe, Galeria Cupola și Sala Victoria. Totodată, muzica live experiementă și proiecții de video-mapping au reprezentat o altă atracție a serii, într-un concert susținut de LeVant (George D. Stănciulescu) și CZC (Andrei Cozlac) – visuals.

Cei 100 de voluntarii implicați în eveniment au distribuit stradal, în licee, universități și centre comerciale nu mai puțin de 13.000 de exemplare ale unei hărți a spațiilor creative. Parte a parteneriatului cu Universitatea Al. I. Cuza din Iași, 4000 de studenți au primit un exemplar al hărții în cadrul evenimentului „Bun venit la UAIC”. Prin parteneriatul cu FILIT, toți invitații evenimentului literar, care anul acesta s-a suprapus peste ediția Nopții Albe a Galeriilor, au primit un exemplar al aceleiași hărți. Notorietatea evenimentului, deja în creștere de la prima ediția, a fost sporită și de cele 16 panouri stradale și citylight-uri și 3 tramvaie colate cu materiale legate de NAG 2017. Prin parteneriatul cu agenție digitală WINK, la acestea au mai contribuit și 3 billboarduri digitale (peste 22 000 de difuzări ale spoturilor), precum și ecranele din rețeaua de transport în comun, care au adus peste 120 000 de difuzări.

Ca rezultat al interesului publicului, galeriile de pe strada Lăpușneanu (zonă pietonală centrală) au primit peste 2.000 de vizitatori, iar atelierele din aceeași clădire 950. Sala Victoria, redeschisă publicului ieșean după o importantă pauză, a primit aproape 800 de vizitatori, iar peste 500 de ieșeni au beneficiat de tururile ghidate, pietonale sau pe bicicletă. În total, expozițiile, atelierele și evenimentele speciale au avut parte, cumulat, de peste 14 000 de vizite într-un interval de 6 ore, ceea ce situează Iașul în topul interesului comunității locale pentru arta contemporană și formele ei de exprimare.

500 de imagini de la eveniment sunt disponibile la: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1733295583632400.1073741832.1563011807327446&type=1&l=17d2d937e0

Organizator NAG Iași: Asociația Culturală AltIași

Finanțator NAG Iași: Consiliul Județean Iași

Sponsor NAG: BRD

Parteneri NAG Iași: SCC Services Romania, Pring, Rodotex, WINK, Cărturești Iași

Organizator național NAG: Asociația Ephemair

Despre NAG

Noaptea Albă a Galeriilor este cel mai important eveniment cultural nocturn din România care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști. Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte. 

Despre Asociația Culturală AltIași

Asociația Culturală Alt Iași a apărut în anul 2011 ca o modalitate formală de recunoaștere și validare a unui proiect cultural susținut exclusiv prin voluntariat din Iași. Site-ul AltIasi.ro, un proiect cultural, apolitic, ce are ca scop promovarea alternativelor culturale din oraşul Iaşi, a fost lansat pe 20 octombrie 2008. În decembrie 2015, Asociația Culturală AltIași a susținut deschiderea spațiului de artă contemporană Borderline Art Space, iar în 2016 a organizat prima ediție a Nopții Albe a Galeriilor în Iași. 

Articol scris de George Plesu | Mar, 17/10/2017 - 00:06
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george